Groundwork’s and Drainage

Johnston Primary School

Johnston, Pembrokeshire

Client: W B Griffiths through tender
Contract Value: £1.45m

The opportunity arose to work alongside another local building company in the construction of a new primary school in Johnston, Pembrokeshire.

The sloping greenfield site required cut/fill earthworks and complex foundations due to the ground conditions, all completed during a particularly bad period of weather.

As well as the on site earthworks, substrate and foul/surface water works, this project also required significant off site works. The foul and surface water outfalls were both long runs through the adjacent fields, and were deep requiring earthwork supports.

As well as constructing a new car park and access road, there was a requirement to improve highway access from the existing single track road. This involved road widening, street lighting, improvements to the highway drainage, raised table crossings and footpaths to link the school to the village.

Ysgol Bro Gwaun

Fishguard, Pembrokeshire

Client: BAM Construction through tender
Contract Value: £1.35m

We were contacted by BAM Construction with regards to tendering for the groundworks element of a large extension to Ysgol Bro Gwaun in Fishguard.

The project duration was 13 months, and we were required to work to a strict main contractor programme with a key completion date to allow pupils to use the building by a specific time.

As the site was part of the existing school site which remained operational, it presented logistical challenges in terms of noise pollution, being confined and the crucial element of keeping construction work and pupils/staff totally separate.

The works involved many different elements, all of which had to be co-ordinated with other trades:
– Earthworks
– Substrate works – foundations, reinforced concrete slab
– Foul and surface water drainage
– Superstructure Faced brickwork
– Extensive block paving and tarmac works
– Fencing and Landscaping

I would like to take this opportunity, not only from myself but from the entire BAM management team, to thank you and your company for the assistance and co-operation that you have provided throughout the project. I would have no hesitation in providing references with regard to the quality of workmanship and cooperation provided on this contract.

Richard Griffiths
Project Manager, BAM Construction

Ysgol Caer Elen

Haverfordwest, Pembrokeshire

Client: Willmott Dixon
Contract Value: £3.15m

Ysgol Caer Elen is a new Welsh Medium School which was constructed as part of the 21st Century Schools initiative from the Welsh Government.

The school is state of the art and takes children from nursery age who move up to secondary level within the same facility.

We completed the groundworks package for Willmott Dixon as main contractor, and were very pleased to work on such an important local scheme as a local contractor.

As with all education schemes, programme was of the upmost importance to coincide with term times so working to a strict programme was a key aspect of the project.

The finished project has received widespread local and national recognition for quality, and we have ourselves received extremely positive feedback for our works.

The customer and end users are ecstatic at the end product and the building will help grow and maintain the Welsh language in South Pembrokeshire for generations to come. Feedback from all has been hugely positive.

Rodri Bowen
Construction Manager, Willmott Dixon

Cardigan Integrated Care Centre

Cardigan, Ceredigion

Client: Interserve
Contract Value: £3m

Interserve were appointed main contractors for the construction of a new integrated care centre in Cardigan to replace the outdated current one. They appointed us as groundworks and civil contractor, and we were involved with extensive early contractor involvement to plan and value engineer the project as much as possible.

Due to the choice of site for the project, the groundworks package was comparatively large as extensive cut and fill earthworks were required due to the steep sloping topography. The ground conditions were known to be very poor, hence a contiguous pile solution was designed for the foundations and retaining walls.

All of our works were completed on time and within budget and the end client was delighted with the new facility which was deemed an overwhelming success.